Az eljegyzés a férfi házasságra irányuló szándékának kifejezése. A leendő férj biztosítja a lány szüleit, hogy komolyak a szándékai és szeretné feleségül venni. Mi legyen az eljegyzési ajándék? Mi legyen az eljegyzési ajándék a szülőktől? És mi legyen a hozzátartozóktól?

Az eljegyzés helyszíne

Az eljegyzést a lány szüleinél szokás tartani, de manapság gyakori, hogy egy vendéglőt választanak a fiatalok helyszínnek. Sokszor előfordul, hogy nem ismerik egymást a szülők, az eljegyzés kiváló alkalom a megismerkedésre. Ha a lány szüleinél van az ebéd, akkor a fiú szüleinek illik az italokkal hozzájárulni az ebéd költségeihez. A háziak jó néven szokták venni, ha a hozzátartozók egy kis süteményt, pogácsát ajánlanak fel segítségül.

Eljegyzési ajándék – mi legyen?

Az eljegyzési ajándékozást meghatározza a fiatal pár, a és szüleik anyagi helyzete, valamint az adott térségben, a családban élő hagyományok, szokások.

A meghívottak a lánynak vigyenek virágot, a fiúnak pedig egy üveg nemes italt, vagy pedig a párnak valami közös, jelképes ajándékot.

Legyen maradandó, emlékezetes ajándék, hiszen maga a helyzet is meglehetősen különleges, egyedi. Az ajándékozásnál nem ajánlott túlzásba esni, hiszen nem nászajándékról van szó!

További eljegyzési ajándék ötleteket a menyasszonynak ide kattintva, a vőlegénynek ide kattintva olvashatsz.

Eljegyzési ajándék – a vőlegénytől

A vőlegény virággal érkezzen! A vörös rózsacsokor fejezi ki legjobban kedvese iránti szerelmét. A lány édesanyjának és a nagymamá(k)nak is illik egy szál virágot adnia. A lány édesapjának pedig egy üveg italt.

Az eljegyzési ajándék a szerelme felé pedig az eljegyzési gyűrű. A gyűrűt az ebéd, vacsora elején illik átadni miután a lány édesapja áldását adta a frigyre. Az is elterjedt szokás, hogy a vacsora végén, tortabontással egybekötve húzza fel szerelme ujjára a gyűrűt.

Eljegyzési ajándék szülőktől – Tárgyi ajándék legyen vagy inkább élményt ajándékozzunk?

Egész életünkben rengeteg tárgyat veszünk, kapunk, amik előbb vagy utóbb lomokká, kacatokká fognak válni. Sokan azon a véleményen vannak a fiatalok körében, hogy inkább élményeket szeretnének gyűjteni.

Lány fiúba karol
 • Ha többen pl. a fiú vagy a lány szülei, testvérei összefognak, akkor jó ötlet lehet egy wellness hétvégét ajándékozni a fiataloknak. A kupont beletesszük egy szép összehajtható képeslapba, esetleg pár kedves sort vagy egy idézetet is írhatunk bele.
 • Színházjegyet is adhatunk, ha tudjuk, hogy ennek nagy valószínűséggel örülnének a fiatalok.
 • Eljegyzési fotózást is adhatunk ajándékba, melyeken már a szerelmesek ujján látható lesz a gyűrű.
 • A fiatalok érdeklődését szem előtt tartva jó ötlet lehet egy kreatív hobbi tanfolyam, pl. fotótanfolyam vagy akár rajztanfolyam.

Eljegyzési ajándék szülőktől – tárgyi emlék, ajándék

 • egy könyv,
 • egy szép váza,
 • fotóalbum,
 • képkeret
 • gyöngy garnitúra (nyaklánc és karkötő dísz csomagolásban)
 • ajándékutalvány: talán egy lakberendezési üzletből a legcélszerűbb ajándékutalványt vennünk, de vehetünk akár könyvutalványt is,
 • gravírozott, dátummal ellátott pezsgős poharak, amikből majd az esküvő napján lehet koccintani,
 • ha az ajándékozó szeret hímezni, akkor egy fehér, selyem gyűrűpárnát is adhatunk, mert az esküvőn hasznát tudják majd venni a fiatalok,
 • páros ágynemű szett

Források: eskuvoborze.hu ; www.hoxa.hu ; osszehazasodunk.blog.hu ; feil.hu ; www.ajandekozni.hu