A lánykérés, eljegyzés nem mindennapos dolog egy ember életében. Ezért nem is merül fel sokszor kérdésként, hogy hol van az eljegyzési gyűrű helye. Ha viszont szükségünk van rá, akkor érdemes jól utána nézni, hogy jó helyre húzd a gyűrűt.

Először azonban jó, ha ki tudsz igazodni a különböző gyűrűfajták között…

Milyen gyűrű az eljegyzési gyűrű?

Eljegyzési gyűrű, lánykérő gyűrű, kísérő gyűrű, jegygyűrű… Megannyi gyűrű fajta létezik, de melyik mit jelent pontosan? Mielőtt kiválasztanád a tökéletes gyűrűt, jó ha tudod, hogy mi is az eljegyzési gyűrű és jegygyűrű közötti különbség.

  • Jegygyűrű, karikagyűrű – A jegygyűrű vagy más néven karikagyűrű az a gyűrű, amivel az esküvő napján megpecsételitek házasságotokat. Ezt a házasulandó pár legtöbbször már együtt választja ki. Ez tehát nem az a gyűrű, amivel megkéred a kiválasztottad kezét.
  • Eljegyzési gyűrű, lánykérő gyűrű – Az eljegyzési gyűrű, vagy másképpen lánykérő gyűrű az a gyűrű, amit a férfi ad szíve választottjának, amikor felteszi azt a bizonyos 3 szavas kérdést: Hozzám jössz feleségül?
  • Kísérő gyűrű – A kísérő gyűrűt sokan tévesen plusz egy gyűrűnek gondolják az eljegyzési gyűrű után. Valójában a kettő egy és ugyanaz. A kísérő gyűrű az, ami a karikagyűrűt kíséri, más néven eljegyzési gyűrű vagy lánykérő gyűrű.

(Régi magyar szokás szerint a kísérő gyűrűvel a férfi a házasodási szándék komolyságát fejezte ki. Ma már ez a hagyomány szinte teljesen kihalni látszik. Ma már szinonimaként használjuk az eljegyzési gyűrűre.)

Hol van az eljegyzési gyűrű helye?

Most, hogy már meg tudod különböztetni a gyűrűfajtákat, rátérhetünk a lényegre, hogy hol van az eljegyzési gyűrű helye. Amikor megkéred szíved választottjának a kezét, a gyűrűt mindenképpen a bal keze gyűrűs ujjára húzd föl.

A házasság után az eljegyzési gyűrű maradhat bal kézen, a jobb kéz gyűrűsujjra pedig felkerül a jegygyűrű. Egy másik variáció szerint pedig az “igen” kimondása után, amikor a jegygyűrű felkerül a jobb kéz gyűrűsujjára, akkor az eljegyzési gyűrűt ugyanerre az ujjra húzzák rá, mint kísérő gyűrűt.

Egy másik szokás szerint (ez a ritkább), mindkét gyűrűt a bal kéz gyűrűs ujján viselik, mégpedig azért, mert a bal kéz negyedik ujjában van egy ütőér, ami a szívhez vezet.