Az eljegyzés egy különleges esemény. Különleges, ha azon csak a pár tagjai vesznek részt, s különleges akkor, ha közeli családtagok, barátok is. Mik ilyenkor a szokások? Illik-e, egyáltalán kell-e eljegyzési ajándék a vőlegénynek? Cikkünkből mindezt megtudhatod.

Eljegyzési ajándék vőlegénynek – mi az eljegyzés?


A régi magyar hagyományok szerint a lánykérés és a megalkuvás után mentek a menyasszonyos ház tagjai háztűznézőbe a vőlegényes házhoz. Itt jöhetett létre a kézfogó, jegyzés, más néven az eljegyzés. Ekkor húzta a vőlegény a menyasszony ujjára a gyűrűt, egyfajta ígéretként a házasságra.

A pár tagjai házassági szándékának kinyilvánítását a jegyajándékok cseréje és kézfogás követte. Ezek ugyanis bizonyító erejűek voltak a házassági ígéret megtörténtére nézve.

Napjainkban a lánykérés és az eljegyzés, mint esemény, s mint fogalom összemosódtak. Valahol a lánykéréssel elkezdődik a jegyesség, s eljegyzés nélkül kötnek házasságot.

Eljegyzési ajándék vőlegénynek – hagyományok


Az eljegyzés során került sor a jegyajándékok, foglaló vagy jegy cseréjére. Magyar szokások szerint ez a kölcsönös ajándék fejezte ki a pár házasságra tett ígéretét. Paraszti jegyajándékok voltak a vőlegénynek például textíliák, mint ing, gatya, kendő, vagyis jegykendő. Lehetett lábbeli, kés, vagy valamilyen ékszer. Természetesen ide tartozott, mint eljegyzési ajándék, a jegygyűrű is.

Eljegyzési ajándék vőlegénynek – napjainkban


Manapság a vőlegény eljegyzési ajándéka magát a jegygyűrűt jelenti. Azonban vannak olyan tájegységek, családok, ahol szokás, hogy a menyasszony és a vőlegény eljegyzési ajándékot ad egymásnak.

Ezt, az esküvői vacsorán, a ceremónia előtt, vagy a lakodalom végén, meghitt körülmények között adják át. Ilyen eljegyzési ajándék lehet a vőlegénynek például valamilyen ékszer, zsebkendő, mandzsettagomb, óra.

Amennyiben nagyobb eljegyzési ceremóniát szervez a pár, melyre meghívják a közeli családtagokat, barátokat, illik ajándékot vinni. Nem kell túlzásba esni, hiszen az esküvőn adjuk át a nászajándékot.

Tökéletes eljegyzési ajándék a vőlegénynek egy üveg jó minőségű ital, például bor, pálinka, pezsgő. Ha jól ismerjük, adhatunk személyes ajándékot, például technológiai eszközt vagy -kiegészítőt (videójáték, headset, telefon-, kamera-, fotógép tartozékok), vagy személyes élményt (tesztvezetés, valamilyen új sport kipróbálása).

Akár menyasszonyként, akár hozzátartozóként vagy barátként szeretnénk eljegyzési ajándékot adni a vőlegénynek, törekedjünk hasznos ajándékot adni. Bizonyára ismerjük annyira, hogy tudjuk mit szeret, mi érdekli, így azokat figyelembe véve válasszunk ajándékot számára.

Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon