Az eljegyzési gyűrű kiválasztása a férfiak életében sokszor rizikós és nem tartozik a kimondottan egyszerű feladatok közé. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy neked is sikerüljön kiválasztani a tökéletest a rengeteg fajta eljegyzési gyűrű közül. Eljegyzési gyűrű kisokos férfiaknak.

Mi is pontosan az eljegyzési gyűrű?

Eljegyzési gyűrű, lánykérő gyűrű, kísérő gyűrű, jegygyűrű… Megannyi gyűrű fajta létezik, de melyik mit jelent pontosan? Mielőtt tippekkel bombáznánk téged a tökéletes gyűrű kiválasztása kapcsán, tisztázzuk, mi is az az eljegyzési gyűrű és mivel ne keverd össze.

Jegygyűrű, karikagyűrű

jegygyűrű vagy más néven karikagyűrű az a gyűrű, amivel az esküvő napján megpecsételitek házasságotokat. Ezt a házasulandó pár legtöbbször már együtt választja ki. Ez tehát nem az a gyűrű, amivel megkéred a kiválasztottad kezét.

Férfiak részéről ennek kiválasztása kevesebb rizikóval jár. Ennél a résznél valószínűleg csak a pénztárcát kell elővenni, mert a hölgyek legtöbbször már pontosan tudják, milyen számukra a tökéletes jegygyűrű.

Jegygyűrű

Eljegyzési gyűrű, lánykérő gyűrű

Az eljegyzési gyűrű, vagy másképpen lánykérő gyűrű az a gyűrű, amit a férfi ad szíve választottjának, amikor felteszi azt a bizonyos 3 szavas kérdést: Hozzám jössz feleségül?

Tudod, ez az a gyűrű, amivel a férfiak féltérdre ereszkednek a romantikus filmekben. Általában ez egy egyköves gyűrűvel történik, de ez természetesen nem feltétel. Sőt, a lényeg, hogy legyél egyedi, hiszen a jövendőbeli jegyesed is egyedi és megismételhetetlen teremtmény. A gyűrű kiválasztásánál tehát fontos, hogy szem előtt tartsd a jövőbeli viselő stílusát. Na de hogyan? Tisztázzunk még egy fogalmat, aztán mutatjuk a tippeket.

Kísérő gyűrű

kísérő gyűrűt sokan tévesen plusz egy gyűrűnek gondolják az eljegyzési gyűrű után. Valójában a kettő egy és ugyanaz. A kísérő gyűrű az, ami a karikagyűrűt kíséri, más néven eljegyzési gyűrű vagy lánykérő gyűrű.

(Régi magyar szokás szerint a kísérő gyűrűvel a férfi a házasodási szándék komolyságát fejezte ki. Ma már ez a hagyomány szinte teljesen kihalni látszik. Ma már szinonimaként használjuk az eljegyzési gyűrűre.)

Most, hogy már tisztáztuk a fenti gyűrű fajtákat, rátérhetünk az eljegyzési gyűrű kiválasztására. Első látszatra ez igen egyszerűnek tűnik, holott koránt sem az. Ha a férfi valóban szeretné emlékezetessé tenni a pillanatot, akkor a nagy kérdést rengeteg előkészület és tervezgetés előzi meg. Ennek kardinális része az eljegyzési gyűrű kiválasztása.

8 tipp a tökéletes eljegyzési gyűrű kiválasztásához

Az esküvő napjára rengeteg mindent ki kell választani: esküvői ruha, dekoráció, helyszín, esküvői torta, hogy csak a legfontosabbakat emeljük ki. Mindezek előtt azonban a férfiak állnak döntés előtt. Még akkor, amikor a hölgyek csak álmodnak a nagy napról. Ez pedig az eljegyzési gyűrű kiválasztása. Ebben adunk neked néhány hasznos tippet:

  1. Figyelj oda, amikor az ékszerekről beszél – egy-egy elejtett félmondat is sokat számít olykor.
  2. Vedd figyelembe párod stílusát – ahogy korábban is írtuk, fontos, hogy szem előtt tartsd a gyűrű jövőbeli viselőjének stílusát. Milyen ruhákat szeret hordani, inkább elegáns, vagy inkább lezser és sportos. Ha neked nem is segít sokat gyűrű választásban, de ha elmondod az ékszerbolti eladónak, már lesz valamilyen támpontja, milyen gyűrűt ajánljon.
  3. Nézd meg, milyen más ékszerei vannak otthon – ez akár a méretválasztásban is segíthet, de főleg abban, hogy megtudd, milyen ékszereket szeret. Sárga-, fehér- vagy vörös arany, esetleg ezek kombinációja. Hagyományos fehér kő legyen, vagy jobban szereti a színes köveket, esetleg a kő nélkülieket.
  4. Kérd ki párod barátainak a véleményét – a lányok sok mindent megosztanak egymással, amit a párjukkal nem. Egy barátnő sok információval szolgálhat neked arról, hogy milyen a tökéletes eljegyzési gyűrű szíved választottjának.
  5. Neki vásárolj, ne magadnak – persze fontos, hogy neked is tetsszen a gyűrű, de ne ez legyen az elsődleges szempont. Hiszen nem te fogod viselni (remélhetőleg) életed végéig.
  6. Tudd meg párod (lehetőleg pontos) gyűrű méretét – a legegyszerűbb, ha egyébként is hord gyűrűt, mert akkor csak magaddal kell vinned az ékszerboltba. Ha nem hord, az már nehezebb ügy. Ilyenkor is jól jöhet a párod barátnőjének segítsége. Ő simán elviheti egy csajos délutáni vásárlásra, ahol gyanútlanul próbálgathatnak gyűrűket.
  7. Ne keverd össze a gyűrűfajtákat – semmiképp nem általánosítható, de sok hölgy bizonyára elszomorodna, ha például karikagyűrűvel kéred meg a kezét.
  8. Beszélj a barátaiddal, akik már túl vannak a lánykérésen – tanulj mások hibáiból és tapasztalataiból. Kérd meg őket, hogy meséljek el, ők mi alapján választották ki azt a bizonyos gyűrűt. Ez hozzásegít, hogy a nagy napon ne legyél annyira feszült (persze az leszel, de hátha segít).

+1 tipp – Húzd a jó ujjára a gyűrűt!

Amikor megkéred szíved választottjának a kezét, a gyűrűt mindenképpen a bal keze gyűrűs ujjára húzd föl.

A házasság után az eljegyzési gyűrű maradhat bal kézen, a jobb kéz gyűrűsujjra pedig felkerül a jegygyűrű. Egy másik variáció szerint pedig az “igen” kimondása után, amikor a jegygyűrű felkerül a jobb kéz gyűrűsujjára, akkor az eljegyzési gyűrűt ugyanerre az ujjra húzzák rá, mint kísérő gyűrűt.

Egy másik szokás szerint (ez a ritkább), mindkét gyűrűt a bal kéz gyűrűs ujján viselik, mégpedig azért, mert a bal kéz negyedik ujjában van egy ütőér, ami a szívhez vezet.

A cikk eredetileg a Muriel Esküvője honlapon jelent meg.

Köszönjük a hozzájárulást a megjelentetéshez!