Elhatároztad magad, megkéred kedvesed kezét. A következő lépés a gyűrű kiválasztása. Általában ilyenkor hatalmasodik el rajtunk az a kissé félelmetesen hangzó kérdés, hogy milyen eljegyzési gyűrűt vegyek?

A lehetőségek, stílusok tárháza végtelen, elképzeléseinknek csak pénztárcánk szab határt. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb elemeket, melyeket érdemes mérlegelni eljegyzési gyűrű vásárlása előtt.

Milyen eljegyzési gyűrűt vegyek? – szokások

A magyar hagyományok szerint a lánykérés lánykérő, vagyis eljegyzési gyűrűvel történik. Ez legtöbbször egyköves, más néven szoliter gyűrű.

Az eljegyzési gyűrűt kíséri a kísérő gyűrű, amely hasonlít az előbbihez. Napjainkban ez a hagyomány szinte teljesen eltűnt. Leginkább az eljegyzési gyűrűvel történik meg a lánykérés.

A karikagyűrűt a pár közösen választja ki, ezt húzzák fel egymás ujjára a házasságkötéskor. Jegygyűrűről beszélünk, amikor maga a lánykérés karikagyűrűvel történik.

Milyen eljegyzési gyűrűt vegyek? – gyűrű stílusa, anyaga

Eljegyzési gyűrű


Ahhoz, hogy tökéletes eljegyzési gyűrűt vegyünk, pontosan ismerni kell kedvesünk ízlését, stílusát. Érdemes megfigyelni, milyen ékszereket hord, sokkal egyszerűbb lesz a választás.

Az eljegyzési gyűrű anyagát tekintve lehet sárga-, fehér-, vörös-, de akár többszínű arany is. Továbbá készülhet platinából vagy ezüstből.

A stílusát leginkább a gyűrű felszíni megmunkálása befolyásolja. A felület lehet például vésett, szálcsiszolt, matt, de akár ezeknek a keveréke is.

Milyen eljegyzési gyűrűt vegyek? – kő

Az eljegyzési gyűrűt különböző kövek díszíthetik. Stílus és pénztárca kérdése, hogy milyen kővel vegyünk gyűrűt.

A legelterjedtebb kő a cirkónia, mely nagyon hasonlít a gyémántra, de ára jóval olcsóbb. Jó választás lehet az apróbb drágakövekkel kirakott eljegyzési gyűrű. Ilyenek például zafír, smaragd, rubin.

A gyémánt a legcsodálatosabb, legtökéletesebb kő. Természetesen ez a legdrágább. Színük és csiszolási formájuk különböző lehet. A legnépszerűbbek a négyszögletes (princess), briliáns, párna, valamint a smaragd csiszolások. Mások inkább a kecses marquise, ovális, csepp vagy éppen szív alakú drágaköveket kedvelik.

Az így kiválasztott ékkövet vagy ékköveket a gyűrű jellegétől függően többféle módon lehet foglalni. A foglalat kiválasztása lehet például karmos, süllyesztett, tokos, pávé stb.

Bármelyiket is választjuk, különlegessé és egyedi teszi a kiszemelt gyűrűt.

Milyen eljegyzési gyűrűt vegyek? – méret kiválasztása

A megfelelő eljegyzési gyűrű megtalálásánál talán csak a gyűrű méretének kiválasztása nehezebb. Alapszabály, hogy a gyűrű inkább nagyobb legyen kedvesünk ujjára, mint kisebb. A pontos méretre szűkíteni ugyanis könnyebb, mint nagyobbítani.

A gyűrű méret meghatározásához használt két módszert a Gyűrű méret meghatározása  című cikkben olvashatod el.

Az ékszerésznél a gyűrű kiválasztásakor érdemes megkérdezni, hogy amennyiben nem lesz jó a méret, lehet-e igazítani. Általában 1-2 mérettel szűkíteni vagy bővíteni nem jelent problémát. Vannak azonban olyan típusok, amiknél nem, vagy csak nagyon magas díj ellenében lehet.

Ne aggódj, tapasztalatok alapján nagyon kevés olyan eset van, amikor az eljegyzési gyűrű pontosan passzol a menyasszony ujjára. Nem kínos, ha igazítani kell! Az igazi örömet és boldogságot ez nem befolyásolja!

Forrás: Gyémántgyűrű, FEIL.HU

A cikk eredetileg a Gyűrűméret Info honlapon jelent meg.

Köszönjük a hozzájárulást a megjelentetéshez!