Az eljegyzés a házasságra tett ígéret, komoly szándék. Az eljegyzés ideje manapság igencsak megosztó dolog. A régi hagyományok szerint nagyon fontos momentum volt a pár kapcsolata és közös élete szempontjából. Ugyanis a jegyesség ideje alatt ismerte meg egymást igazán a két fél, ezen idő alatt készültek fel a házasságra. Napjainkban természetesen ezen szokások is elhalványodtak. De akkor, mikor jön el az eljegyzés ideje? Cikkünkből kiderül.

Az eljegyzésről

Az ősi magyar hagyományok szerint az eljegyzésnek többféle elnevezése is volt. Ilyenek például jegyváltás, jegykendő- vagy kendőátadás, kézfogó, jegyzés. Erre, a lánykérés és megalkuvás után kerülhetett sor. Az eljegyzés során húzta fel a vőlegény a menyasszony ujjára a gyűrűt (általában arany eljegyzési gyűrűt), ígéretként a házasságra. Innen kezdődött a jegyesség.

Az eljegyzés középkorban érvényes jogi jelentősége a 19. századra megszűnt, szokásként élt csak tovább. De kötelező erejűnek tartották és felbontásához meghatározó indokra volt szükség.

Eljegyzés mennyi idő után esedékes?

Egy komoly kapcsolatban mennyi idő után „esedékes” az eljegyzés? Erre nincsenek írott vagy íratlan szabályok. A pár tagjai maguk érzik, hogy mennyire erős a kapcsolatuk ahhoz, hogy hivatalosan is elköteleződjenek. Valakinél hamarabb, másoknál később érik meg ez az elhatározás.

A mai felgyorsult, szabad világban már nem tölt be meghatározott szerepet a házasság, így az eljegyzés ideje is kérdéses. Napjainkban eljegyzés, jegyesség nélkül is lehet házasságot kötni.

Eljegyzés után mennyi idő az esküvő?

Eljegyzés után mennyi idővel legyen az esküvő? Magyar hagyományaink szerint az eljegyzés létrejöttét követő három vasárnapon hirdették ki a pár házassági szándékát a templomban. Amennyiben nem volt ez idő alatt ellenvetés, létrejöhetett a házasság. Tehát a legrövidebb jegyesség egy hónap volt.

Napjainkban az eljegyzés után az esküvő dátumát leginkább az anyagi háttér és az esküvő szervezésének ideje határozza meg. Általában egy-másfél évre előre lefoglalt esküvői helyszínek vannak, így legtöbb esetben ez a minimum.

Az általános vélemény az, hogy az eljegyzés után ki kell szabni egy időtartamot, amikor megkötik a házasságot. Enélkül ugyanis komolytalanná válna maga a házasságra tett ígéret. Tehát ha a pár még 5-7 év után sem házasodott össze, azt tükrözheti mások felé, hogy jogilag, egyházilag nem szeretnének elköteleződni, még „szabadok” maradnának.

Forrás: Sulinet, Képmás