Napjainkban a hagyományos eljegyzési szokások kevésbé ismertek, azonban sokan szeretnék szeretteik körében megünnepelni ezt az eseményt. Nézzük, mit kell tudnod, ha eljegyzési ünnepséget szeretnél tartani.

Az eljegyzési szokások közé tartozik, hogy családi körben vagy baráti körben kisebb ünnepséget tartanak. Ez lehet ebéd vagy vacsora.

Eljegyzési szokásokról

Ha családi körben szeretnénk tartania az eljegyzési ünnepséget, akkor azt hagyományosan a lányos házban, tehát a menyasszony szüleinek az otthonában kell tartani. Ebben az esetben legyen szó ebédről vagy vacsoráról a menyasszony szülei igyekeznek kitenni magukért és sütnek, főznek. Az eredmény több fogásos ebéd vagy vacsora, melyre természetesen a vőlegény szüleit is meghívják.

 Az italok beszerzése a vőlegény szüleinek a feladata. Sok esetben az eljegyzés egy kis esküvő, ahol a tágabb család és a barátok is részt vesznek.

Eljegyzési szokások illemtana

  • Az eljegyzési szokásokhoz hozzátartozik, hogy a vőlegény az alkalomhoz illő virágcsokrokkal érkezik. A csokrokat át kell adnia a menyasszonynak és az örömanyának. Amennyiben a nagymama is jelen van az eljegyzésen, akkor neki is kell adni egy csokrot, valamint a vőlegény az édesanyját is virágcsokorral köszönti.  Az örömapának egy jobb minőségű italt illik vinni.
  • A virágok és az ital átadása érkezéskor kell, hogy megtörténjen. Ne halasszuk későbbre, mert a virágoknak vízzel teli vázára lesz szükségük, hogy ne hervadjanak el.
  • Ma már sokan tartják az eljegyzést étteremben. A vőlegénynek ebben az esetben sem szabad megfeledkeznie a menyasszony szüleinek szánt virágcsokorról és az örömapának szánt italról. Az étterembe mindig a fiatal pár és a szülők érkezzenek elsőként, hogy fogadni tudják a vendégeket.
  • Akárcsak az esküvőn, az eljegyzésre is készítsünk ültetési rendet. A fiatal pár egymás mellett üljön és a szüleik szintén mellettük kell, hogy helyet kapjanak.
  • Fontos szabály, az eljegyzésre csak azokat hívjuk meg, akiket szeretnénk az esküvőn is látni.
  • Az eljegyzési szokásokhoz hozzátartozik, hogy vendégként kisebb ajándékot illik ilyenkor magunkkal vinni a párnak. Ez valóban ne legyen hivalkodó és nagyon értékes ajándék, arra az esküvő való. A barátok ne licitálják túl egymást ajándékvásárlás ürügyén.
  • A hivatalos lánykérés, tehát az eljegyzési gyűrű felhúzására nincs meghatározott időbeli szabály. Megejthetjük az ebéd vagy a vacsora kezdete előtt, vagy az ünnepi torta felvágása előtt. A vőlegény pár kedves és szívből jövő mondat kíséretében megkéri a kedvese kezét, majd felhúzza az ujjára a gyűrűt.
  • Szép gesztus lehet, ha a vőlegény az apától is megkéri a lány kezét, tekintve, hogy hagyományosan az eljegyzést megelőzően kellett volna ezt megtennie. Azonban napjainkban az előzetes lánykérést nagyon kevesen tartják. Legalább ilyenkor tegyük meg, jót tehet a későbbiekben az após-vej kapcsolatnak.
  • Az esküvői vacsorán szokás rövid pohárköszöntőt mondani az ifjú párra.

Annak ellenére, hogy napjainkban az esküvői szokások kikopóban vannak, néhányat megfogadva könnyebbé és problémamentesebbé tehetjük életünk egyik felejthetetlennek ígérkező napját.

Források: www.steeel.hu ; eskuvoborze.hu ; habosbabos.hu