Az eljegyzési gyűrű nem egyszerűen ajándék. Kifejezi a férfi komoly szándékát, az elhatározást, hogy összeköti életét a párjával. A kiválasztott gyűrű mindezt szimbolizálja. S misem fejezi ki mindezt jobban, mint egy eljegyzési gyűrű gyémánt drágakővel.

Cikkünkben hasznos információkat, tippeket találsz a gyémánttal, a gyémánt eljegyzési gyűrűvel kapcsolatban.

Eljegyzési gyűrű gyémánt drágakővel – mi pontosan a gyémánt?


A gyémánt a szén egyik módosulata. Értékét és különlegességét az adja, hogy létrejöttéhez speciális feltételek szükségesek.

Gyémántot leggyakrabban folyami üledékekben szoktak találni. I.e. IX. században fedezték fel az első darabokat a mai India területén. A XVIII. század közepéig nem is keresték máshol, mígnem Brazíliában, majd Dél-Afrikában is találtak. Ekkor indult meg a gyémánt bányászata.

Eljegyzési gyűrű gyémánt drágakővel – mitől értékes a gyémánt?

A gyémánt különleges, elegáns, soha nem megy ki a divatból. A legkedveltebb drágakő a világon. Értékét 4 tényező határozza meg.

  • Árát, értékét nagyban meghatározza a gyémánt súlya, melyet caratban mérnek. 1 kt – (ct) kb. 0,20 g, tehát 1/5 gramm. Minél nagyobb egy gyémánt, annál ritkább is. A súllyal nem arányosan, hanem annál sokkal nagyobb mértékben nő az ára.
  • Fontos szempont a gyémánt tisztasága. Minél tisztább, annál többet ér.
  • Ugyanez igaz a gyémánt színére is. Minél ritkább, ára annál magasabb. A legelterjedtebb a fehér színű, de létezik például sárga, kék, rózsaszínű is.
  • A gyémánt valódi szépsége a csiszolás fejlődésével bontakozott ki igazán. Gyémántcsiszoló szakemberek precíz munkájának köszönhetjük azt a csodás eredményt, mely mindenkit elvarázsol.

Eljegyzési gyűrű gyémánt drágakővel – hogy válasszuk ki a megfelelő gyűrűt?

Mi alapján válasszuk ki a megfelelő gyémánt eljegyzési gyűrűt? A tökéletes gyűrű megtalálásához ismernünk kell a megajándékozott ízlését, stílusát.

Az eljegyzési gyűrű anyagát tekintve lehet sárga-, fehér-, vörös-, de akár többszínű arany is. Készülhet akár platinából vagy ezüstből. Egyéni preferencia és pénztárca kérdése, hogy melyiket részesítjük előnyben.

A kövek formáját tekintve a legnépszerűbbek a négyszögletes (princess), briliáns, párna, valamint a smaragd csiszolások. Mások inkább a kecses marquise, ovális, csepp vagy éppen szív alakú drágaköveket kedvelik.

Az ékkövet a gyűrű jellegétől függően többféle módon lehet foglalni. A foglalat kiválasztása lehet például karmos, süllyesztett, tokos, pávé stb.

A megfelelő gyűrű vásárlásánál fontos szempont annak mérete. A gyémánt eljegyzési gyűrű méretének meghatározásához itt találsz pontos leírást: Gyűrű méret meghatározása

Eljegyzési gyűrű gyémánt drágakővel – hasznos tippek a gyűrű megóvásához

  • A gyémántot és az eljegyzési gyűrűt, annak anyagától függetlenül, óvni kell a vegyszerektől. Ilyenek például mosogatószer, kozmetikumok, parfüm, termálvíz stb. Ezek hatására oxidáció, elszíneződés keletkezhet az ékszeren.
  • Ne aludjunk, ne sportoljunk, ne végezzünk fizikai munkát a gyémánt eljegyzési gyűrű viselése közben. A gyűrű könnyen deformálódhat, a foglalat meglazulhat, a kő könnyen beleakadhat valamibe, ennek hatására akár ki is eshet a foglalatból.

Bármilyen stílusú gyémánt gyűrűt, bármilyen formájú vagy színű gyémántot is választunk, a siker garantált. Az ajándékozott igazán boldog lesz, hiszen tudni fogja, mennyit jelent annak, akitől kapja.

Forrás: Gyémántgyűrű, FEIL.HU